Završna konferencija "Crnogorsko državljanstvo - izazov"

30.07.2021.

U Podgorici je danas održana završna konferencija Centra za građanske slobode " Crnogorsko državljanstvo - izazov " koja je organizovana u okviru projekta podržanog od strane Balkan Civil Society Development Network (BCSDN) Swedish International Development Cooperation Agency (Sida).


Nakon detaljne analize važećeg zakonodavstva za dobijanje crnogorskog državljanstva CEGAS se bavio pitanjem dobijanja počasnog državljanstva.


Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova od 2006. Crna Gora je u prosjeku godišnje dodjeljivala između 20 i 40 počasnih državljanstava. Međutim samo 2020. godine dodijeljeno je 131 počasno državljanstvo strancima, što je šest puta više u odnosu na broj dodijeljenih državljanstava godinu ranije (2019.) kada su dodijeljena 22 počasna državljanstva.


Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Miroslav Zeković, v.d. Generalnog direktora direktorata za unutrašnje poslove, državljanstvo i strance i Milan Perutović, Samostalni savjetnik I, koordinator Direkcije za državljanstvo kazali su da najveći broj počasnih državljanstva čine ekonomska kojih je 2020. dodijeljeno 109 a u 2021.do 29.07.104 ekonomska državljanstva.


Na osnovu dokumentacije koju je CEGAS dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova ova nevladina organizacija je utvrdila da ni u jednom rješenju o dodjeli počasnog državljanstva nema obrazloženja zbog čega je crnogorsko državljanstvo dato određenoj osobi.


Više o tome ko su stranci koji su dobili državljanstvo Crne Gore, odakle su i jesu li počasna državljanstva dobit ili eventualna prijetnja po bezbjednost saznaćete u video materijalu koji Vam dostavljamo. 


Podsjećamo da je CEGAS u sklopu istog projekta detaljno analizirao postojeća zakonska rješenja za dobijanje crnogorskog državljanstva, utvrđivanje prebivališta, kao i tumačenja pojma zakonitog boravišta i uslova za sticanje trajnog boravišta. 


U skladu sa tim, Centar za građanske slobode (CEGAS) je u javnost izašao sa prvim tabelama i analizama kako bi građanima pomogli da dođu do rješenja problema, pravnih nedoumica te kako bi ukazali na nesređenost registara kada su državljanstvo, prebivalište i boraviše u Crnoj Gori u pitanju. 

U prilogu možete naći i publikaciju "Crnogorsko državljanstvo - izazov", koja sadrži analize podataka koje je CEGAS obradio tokom trajanja ovog projekta.

Crnogorsko državljanstvo izazov.pdf

Komentari

Učestvuj i ti

Pošaljite vaš stav ili pitanje. Otvoreni smo za sve vašeideje i sugestije.

Prijavi se

Učestvuj i ti

cross Zatvori

Prijatelji sajta