STUDIJA: Odluke bez snage - građani bez prava

13.12.2020.

"Koliko puta ste se nervirali jer vam neki organ uprave, službenik, služba, šalter nije „završio posao“, nijeste dobili na vrijeme dokument, potvrdu, dozvolu, trebalo vam je xy dodatnih koraka i posjeta drugim službama da bi ostvarili svoje pravo. Birokratija koja nije do kraja profesionalna, servisno orijentisana po principu, mi smo ovdje zbog građana a ne građani zbog nas, je „osnov za uzimanje tableta za smirenje“.

Danas je nedvosmisleno dokazano da su upravni postupci u Crnoj Gori problem koji traje decenijama i koji se još uvijek ne riješava na pravi način. Evropski sud za ljudska prava (u daljem tekstu Evropski sud) je otklonio svaku dilemu i ukazao na cio niz propusta i posljedica koje proizvode neefikasni i neefektivni upravni postupci.
Zamislite štetu koja se pravi na taj način, kako građanima i građankama, tako državnom budžetu, našem novcu. Ako mislite da je ovo dosadna priča, da nema smisla izučavati i otkrivati probleme, ne umarajte se tekstom koji slijedi, ostavite strpljenje za neki šalter."

Autori studije: Boris Marić i Mr Sergej Sekulović

Sadržinu studije možete preuzeti u PDF formatu sa ovog linka: Odluke bez snage - građani bez prava.pdf

Komentari

Učestvuj i ti

Pošaljite vaš stav ili pitanje. Otvoreni smo za sve vašeideje i sugestije.

Prijavi se

Učestvuj i ti

cross Zatvori

Prijatelji sajta