Povući Predlog zakona o liječenju neplodnosti

06.10.2021.

Centar za građanske slobode (CEGAS) apelovao je na Ministarstvo zdravlja da povuče Predlog zakona o liječenju neplodnosti, kako bi uslijedile suštinske izmjene važećeg Zakona koje će omogućiti ostvarivanje prava na roditeljstvo na najbolji i najsavremeniji mogući način.


Iz te nevladine organizacije (NVO) saopštili su da formiranju Predloga zakona o liječenju neplodnosti, koji je Vlada usvojila 16. septembra, nije prethodila javna rasprava, što je, kako su naveli, u suprotnosti sa zakonodavnim pravilima.


CEGAS je, kako su rekli, više puta govorio na temu obaveznog razmatranja izmjene postojećeg Zakona o liječenju neplodnosti iz 2009. godine, uz obavezno prisustvo stručne javnosti, ljekara reproduktivne medicine i embriologa, pacijenata, pravnika i predstavnika civilnog sektora.


“U “novom”, to jest starom predlogu Zakona o liječenju neplodnosti, ne postoji mogućnost uvoza polnih ćelija i embriona, pa samim tim ne postoji ni mogućnost donacije van naše zemlje”, kaže se u saopštenju.


Kako se navodi, djetetu od navršenih 15 godina, a koje je sposobno za rasuđivanje, daje se mogućnost otkrivanja identiteta donatora uz čiju je donaciju dijete začeto, a u svim drugim članovima zakona jasno stoji da je donacija anonimna.


“Svi oblici surogata (komercijalni i nekomercijalni) su jasno zabranjeni, a mogućnost ispitivanja embriona u naučno istraživačke svrhe nije dozvoljena”, kaže se u saopštenju.


Iz CEGAS-a su dodali da su 24. septembra prisustvovali regionalnom sipozijumu ljekara reproduktivne medicine i embriologa i bili u prilici da čuju od stručnjaka iz zemlje i regiona šta nije dobro u važećem Zakonu i u Predlogu izmjene zakona o liječenju neplodnosti, koji se, kako su naveli, ponavlja još od 2019. godine.


“Očekujemo da će Ministarstvo zdravlja imati dovoljno sluha za demokratske tekovine i vrijednosti kojima stremimo, pa će blagovremeno povući Predlog zakona o liječenju neplodnosti, kako bi bio izmijenjen od stručnjaka, i kao takav bio dobar za građanstvo u cjelini”, rekli su iz CEGAS-a.


Iz te NVO su kazali da vjeruju da će Ministarstvo na pravno valjan način uvažiti potrebe građana, a pogotovo kada je poboljšanje nataliteta u pitanju.


Izvori:

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/336907/povuci-predlog-zakona-o-lijecenju-neplodnosti.html

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/569420/cegas-povuci-predlog-zakona-o-lijecenju-neplodnosti-kako-bi-uslijedile-sustinske-izmjene

https://fosmedia.me/infos/drustvo/cegas-povuci-predlog-zakona-o-lijecenju-neplodnosti

Komentari

Učestvuj i ti

Pošaljite vaš stav ili pitanje. Otvoreni smo za sve vašeideje i sugestije.

Prijavi se

Učestvuj i ti

cross Zatvori

Prijatelji sajta