Izjava Borisa Marića za DAN

26.02.2021.

Ukoliko ne bude vanrednih izbora, 2027. godina biće prva neizborna u Crnoj Gori, jer do tada periodično slijede lokalni, predsjednički i parlamentarni izbori. Kako nas samo u ovoj godini, pored Nikšića, očekuju još dva izlaska na birališta za lokalni parlament, a pitanje vlasti u Ulcinju stvara mogućnost za još jedne lokalne izbore, otvara se pitanje opravdanosti objedinjavanja lokalnih izbora i njihovog održavanja u jednom danu.

S obzirom da se u narednom periodu očekuju lokalni izbori u pet opština, kao i predsjednički izbori, iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) konstantno ukazuju na nužnost izmjena izbornog zakonodavstva i uvođenja reda u toj oblasti, s obzirom da će prva neizborna godina, pod uslovom da nema vanrednih izbora, kako kažu, biti 2027. godina. To znači da će građani konstantno biti pod nekim tenzijama, pa se zato i političari i analitičari zalažu i apeluju da se među prvima usvoje izmjena da se svi lokalni izbori održavaju istog dana.

Analitičar Boris Marić smatra da se zakonodavna vlast mora natjerati da otvori pitanje lokalnih izbora u jednom danu i donese Zakona o lokalnim izborima, sa otvorenim listama i individualnim kandidaturama, jer ne vidi drugi put u suštinsku demokratizaciju.


– Nekoliko pitanja vezanih za decentralizaciju i deregulaciju centralizovane vlasti i monopola sa državnog nivoa otvoreno je već skoro dvije decenije. Jedno od tih pitanja je i donošenje zakona o lokalnim izborima. To je neophodni zakonski akt, bez kojeg nema potrebne autonomije lokalnih samouprava. Taj zakon bi morao regulisati da se lokalni izbori održavaju u jednom danu i da u slučaju krize vlasti i raspisivanja izbora mimo tog datuma u nekoj od jedinica lokalne samouprave mandat traje do redovnog datuma za lokalne izbore. Lokalne samouprave moraju konačno dobiti nadležnosti koje će omogućiti njihovu održivost i usmjeriti lokalne izbore na takmičenje programa razvoja i perspektiva lokalnih zajednica, te konačno iseliti pokazne vježbe državnih izbora i identitetska pitanja iz konteksta lokalnih samouprava. Zarobljenost lokalnih samouprava sa državnog nivoa je zasigurno najveća. Lokalnim zajednicama se, u suštini, ne priznaje njihov subjektivitet, nameću im se teme od kojih žive partijske oligarhije, a nezaposlenost u opštinama sjevera, koja ide i do 30 i više procenata, ne pojavljuje se ni kao ozbiljna tema– istakao je Marić.


Izvor: https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=781457&datum=2021-02-25


Komentari

Učestvuj i ti

Pošaljite vaš stav ili pitanje. Otvoreni smo za sve vašeideje i sugestije.

Prijavi se

Učestvuj i ti

cross Zatvori

Prijatelji sajta