ANALIZA BORISA MARIĆA-KORUPCIJA I LOKALNE SAMOUPRAVE

17.04.2020.

“Nedostatak sistemskog pristupa, loše sprovođenje procedura, pasivnost institucija i nedostatak političke volje za obračun sa korupcijom na lokalnom nivou, posebno onom koja se odnosi na sektor urbanizma, doveli su do toga da svakodnevno svjedočimo velikom broju, prvenstveno urbanističkih afera”, navodi se u analizi Marića


Analiza borbe protiv korupcije na lokalnom nivou u Crnoj Gori pokazala je da većina koruptivnih slučajeva na opštinskom nivou nije dobila odgovarajući epilog pred državnim institucijama.

Analizu je, za potrebe „Vijesti“ i Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope, uradio pravnik Boris Marić.

“Nedostatak sistemskog pristupa, loše sprovođenje procedura, pasivnost institucija i nedostatak političke volje za obračun sa korupcijom na lokalnom nivou, posebno onom koja se odnosi na sektor urbanizma, doveli su do toga da svakodnevno svjedočimo velikom broju, prvenstveno urbanističkih afera”, navodi se u analizi Marića.


U analizi se ističe da je posebno problematično strateško opredjeljenje Vlade da, kroz predlaganje zakonskih rješenja, centralizuje brojne poslove lokalne samouprave, što ne dovodi do jačanja sprečavanja korupcije na lokalnom nivou.

“Centralizacija u dijelu raspolaganja gradskim građevinskim zemljištem, zapošljavanja, javnih nabavki ili u polju uređenja prostora, nije značajnije spriječila klijentelističke mreže i građevinske lobije da osiguraju profitabilne lokacije, izgrade skrivene monopole, uz prilagođavanje planske dokumentacije interesima investitora, a na štetu prostora”, objašnjava Marić u analizi.

Analiza sadrži i pregled postupanja nadležnih organa u nekim od najznačajnijih koruptivnih afera koje se vezuju za lokalni nivo, posebno u oblasti urbanizma i to na jugu, centralnom dijelu i sjeveru Crne Gore.

Nove crnogorske opštine poseban su predmet analize, jer se smatraju visokorizičnim na korupciju zbog toga što još nisu dovoljno institucionalno razvijene. Zato su, ocijenjeno je u analizi, ranjivije na korupciju, posebno onu političku.

Analiza daje i niz preporuka, koje će, ako ih vlasti budu sprovele, doprinijeti poboljšanju stanja u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou i konkretnijim rezultatima u toj oblasti.

Tekst preuzet sa portala Vijesti, link, https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/klijentelizam-i-korupcija-bez-kazne-u-crnoj-gori

Kompletna analiza je dostupna na linku, Crnogorski slučaj-Korupcija na lokalnom nivou.pdf

Komentari

Učestvuj i ti

Pošaljite vaš stav ili pitanje. Otvoreni smo za sve vašeideje i sugestije.

Prijavi se

Učestvuj i ti

cross Zatvori

Prijatelji sajta