Saopštenje povodom napada na Seada Sadikovića

21.03.2021.

Juče je u Bijelom Polju verbalno i fizički napadnut Sead Sadiković, novinar „Vijesti“. Kako prenose mediji, Seada je napala grupa lica koja je na sebi nosila crnogorska državna obilježja. Dva osumnjičena su privedena, a kako se navodi iz Uprave policije, traga se za još osoba.


U medijima ćemo pročitati veliki broj osuda ovog napada, što je neophodno. Direktni krivci će biti lako pronađeni, dok će se oni koji ponašanjem ohrabruju govor mržnje, distancirati od napada pod velom demokratskih principa i zahtjeva reakcije nadležnih organa.


Politički lideri moraju jasno i nedvosmisleno osuditi svaki napad na novinare. Osuda napada ne smije imati elemente relativizacije, jer onda nije osuda, a to se dešava i u konkretnom slučaju. Djelovanje političkih subjekata može biti neposredno i posredno, te je odgovornost određenih političkih subjekata za stvaranje društvenog ambijenta u kome se govor mržnje pretvara u napad na novinara Sadikovića, prisutna.


Sloboda medija nije nešto čime se Crna Gora najčešće ponosi. Sead Sadiković je još jedan u nizu novinara žrtvi nasilja isključivo zbog svog rada. Ovo je daleko od izolovanog slučaja, već samo jedan prirodan razvoj događaja koji proizlazi iz konteksta stvorenog od strane glavnih donosilaca odluka, dijela političkih subjekata i institucija. 


Posebnu odgovornost nosi Tužilačka organizacija i Uprava policije, pa i Agencija za nacionalnu bezbjednost, koje moraju kroz svoje profesionalno postupanje i uspostavljanje analitike, prevencije i gdje je neophodne represije  državnih institucija, dati do znanja da je država iznad političkih subjekata, avanturističkih grupa, kiminalnih ogranaka i gordeljivih pojedinaca.


Svi koji slobodno misle, ne zakivaju se u nacional-šovinističke kaveze, vide i vole cijelu Crnu Goru, trudeći se da razumiju čak i nasilju sklone, danas su Sead Sadiković.


Tim CEGAS-a


Komentari

Učestvuj i ti

Pošaljite vaš stav ili pitanje. Otvoreni smo za sve vašeideje i sugestije.

Prijavi se

Učestvuj i ti

cross Zatvori

Prijatelji sajta