Otvorimo društveni dijalog, da bi došli do dobrog Zakona o liječenju neplodnosti humanim reproduktivnim tehnologijama

23.03.2021.

Postojeći Zakon ne prepoznaje najsavremenije metode liječenja, koje su nužne za osnaživanje i podsticaj nataliteta kao i ostvarivanje mogućnosti planiranja porodice. 


Tim CEGAS-a, je Vladi sugerisao na obavezno donošenje novog zakona, kada je liječenje neplodnosti u pitanju. Postojeći Zakon ne prepoznaje najsavremenije metode liječenja (uvoz i izvoz genetskog materijala, skladištenje i čuvanje u Banci za genetski material…) koje su nužne za osnaživanje i podsticaj nataliteta kao i ostvarivanje mogućnosti planiranja porodice. 


Dostavljanjem Predloga za izmjenu Zakona o liječenju neplodnosti iz 2009. godine, učinili smo korak dalje i mogućnost izmjene je uzeta na razmatranje kod resornog ministarstva (Ministarstvo zdravlja).


CEGAS  je pokrenuo ipodnošenje peticije na portalu „Glas građana – e-Peticije“, ali je od Ministarstva zdravlja dobio odgovor da je Peticija odbijena zbog mogućeg postojanja surogat materinstva, gdje se između ostalog navodi da se “surogat materinstvo ne može smatrati liječenjem neplodnosti primjenom postupaka medicinski potpomognute oplodnje, u skladu sa pravilima medicinske struke.”


Iz brojnih intervjua koje smo radili, (gdje se neki od njih mogu i odgledati na sajtu https://www.otvoreniportal.me/, kako sa ljudima koji su direktno pogođeni ovim Zakonom, tako i sa stručnom javnosti iz oblasti medicine u okviru humane reprodukcije) se može zaključiti da se radi o velikom problemu, kada je nepostojanje zakonskih mogućnosti u pitanju.


Kroz medijski prostor, javnosti smo jasno ukazali na postojeće nedostake i nemogućnosti, kada se radi o metodama liječenja iz ove oblasti.


https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/517559/izmijeniti-propise-za-lijecenje-neplodnosti?fbclid=IwAR1olZTQB2nHIA-a9EqCyFPPlGFi1B46OI3sw5KHL-KiEun2ySyODxRbvZk 

https://www.otvoreniportal.me/vijesti/borba-za-roditeljstvo-gostovanje-marije-popovic-kalezic-na-tv-prva?fbclid=IwAR3ONbd3xnEOihmG1UyiJKXBugQm7XLRSAUEAocuM0Qh0UIND5hNic_Q5ZE 


Uz saradnju sa poslaničkim klubovima, dobili smo mogućnost izrade novog Predloga Zakona o liječenju neplodnosti humanim reproduktivnim tehnologijama, gdje ćemo nastojati da uključimo svu zainteresovanu javnost sa akcentom na stručnjake iz humane reprodukcije, kako kod nas tako i u regionu, laičke javnosti koja je pogođena ovom problematikom, pravnike i civilni sektor.

Komentari

Učestvuj i ti

Pošaljite vaš stav ili pitanje. Otvoreni smo za sve vašeideje i sugestije.

Prijavi se

Učestvuj i ti

cross Zatvori

Prijatelji sajta