Faktori rizika - Izbori u Nikšiću

12.02.2021.

Kako se polako, ali sigurno počinju stvarati uslovi za transparentne i fer izbore u Crnoj Gori, uprkos našim očekivanjima, izbori u Nikšiću će po svemu sudeći do sada, biti samo jedni u nizu tradicionalnih crnogorskih izbora. Iako je izgrađen temelj za najtransparentniji izborni proces do sada (makar na lokalnom nivou), manjak kontrole je evidentan.

Hroničan problem svakog izbornog procesa jeste nezakonito finansiranje političkih subjekata, za koje trenutno zakonom regulisanim pravilima nema pravog rješenja. Takođe, još jedan od problema koji se javljao u gotovo svakom izbornom procesu do sada jeste zloupotreba državnih resursa. Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) je nadležna institucija koja se bavi ovim problemima. 

Metodologija koja se koristi za utvrđivanje postojanja nekog od ova dva problema jeste utvrđivanje faktora rizika i metodologija slučajnog uzorka. Identifikovanje faktora rizika na pravi način je ključno prilikom utvrđivanja potencijalnog kršenja zakona.

Pozdravljajući napor institucija da ovaj izborni proces bude strogo iskontrolisan i regularan, uz ojačavanje saradnje između civilnog i javnog sektora, potencijalno smo identifikovali određene anomalije koje bi mogle uticati na regularnost izbora u Nikšiću.

Ukoliko pristupite sajtu opštine Nikšić, vidjećete najavu raspisivanja konkursa za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama u tom gradu. Iznos planiranih sredstava je 50 000€. Da ste prošle godine u martu pristupili ovom sajtu, vidjeli bi da takvog konkursa nije bilo. Tačnije, konkurs je otpisan pod izgovorom pandemije i prirode posla koji obavljaju NVO organizacije. Svjesni činjenice da se društveni procesi moraju nastaviti i tokom pandemije, ne možemo a da ne uvidimo potencijalnu zloupotrebu državnih resursa u svrhe izborne kampanje.

Još jednu potencijalnu zloupotrebu državnih resursa vidimo u konkursu za dodjelu sredstava ženama u preduzetništvu. Konkurs je vrijedan 40 000€. Biznis planovi koje konkurs naročito podstiče tiču se razvoja domaće radinosti, razvoja turizma i zanatstva, poljoprivrede i ruralnog područja, prerade poljoprivrednih proizvoda, razvoj organske poljoprivredne proizvodnje i doprinos očuvanju životne sredine. Pohvalno je što je Opština prepoznala potencijal za razvoj ženskog preduzetništva u Crnoj Gori, pogotovo, kako vidimo iz uslova konkursa, u oblasti poljoprivrede.

U onome što nije uspio da ostvari na državnom nivou sa agrobudžetom od 60 miliona € u 2020. godini kao ministar poljoprivrede, sadašnji gradonačelnik Nikšića Milutin Simović planira revitalizaciju Nikšića za 40 000€ i inkluziju žena u proces poljoprivredne proizvodnje. Takođe, period prijava za konkurs se poklapa sa periodom izborne kampanje u Nikšiću. Poslednji dan prijave za konkurs je 15. Mart, dan nakon izbora.

U ova dva slučaja, vidimo potencijalne faktore rizika koji bi mogli uticati na regularnost izbornog procesa u Nikšiću. Kao aktivisti iz civilnog sektora, osjećamo obavezu prema društvu da svaku potencijalnu neregularnost koja se tiče javnog interesa javno iznesemo, kako bi doprinijeli jačanju demokratskog kapaciteta institucija, a i samog društva.


Autor: Nikola Mumin

Komentari

Učestvuj i ti

Pošaljite vaš stav ili pitanje. Otvoreni smo za sve vašeideje i sugestije.

Prijavi se

Učestvuj i ti

cross Zatvori

Prijatelji sajta